Powered by Blogger.

Friday, November 21, 2014

GRAHAM SWIFT MÂINE 2

2

L-am cunoscut pe tatăl vostru când aveam douăzeci de ani şi el douăzeci şi unu, la Brighton, în 1966, pe când eram amândoi studenţi la Universitatea Sussex. Când spun „cunoscut” vreau să zic, de fapt, că „m-am culcat cu el”, deşi nu a fost vorba despre prea mult somn în noaptea aceea. Ar trebui să fiu sinceră de la bun început, dacă am de gând să continui la fel. Îl cunoscusem deja, îl cunoscusem doar, iar când l-am cunoscut mai îndeaproape, el deja le cunoscuse îndeaproape sau destul de îndeaproape şi pe cele două colege de apartament ale mele, Linda Page şi Judy Morrison.
Despre tatăl vostru vorbesc, despre bărbatul acesta care doarme buştean lângă mine acum. Cam aşa stăteau lucrurile în 1966. N-ar fi putut să fie la fel în 1956, dar puteau fi astfel zece ani mai târziu, mai ales la o universitate nouă precum Sussex. Probabil că lucrurile nu erau aşa tot timpul, dar, cel puţin pentru tatăl vostru şi pentru mine, aşa era în acele prime luni ale anului 1966. De fiecare dată când ne referim la anii ’60, voi amândoi începeţi să căscaţi sau vă sticlesc ochii de parcă lucrurile ar fi mult mai libere şi mai lipsite de inhibiţii acum. Însă eu nu sunt prea sigură că situaţia este într-adevăr aşa. Pentru ce sunteţi pregătiţi voi, de fapt, dragii mei, la înaintata vârstă de şaisprezece ani? Ia spuneţi-mi şi mie. Noi cel puţin aveam parte de o epocă nouă, una „eliberată”, cum o numeam uneori. Şi nici nu era atât de amatoricesc totul, ori atât de lipsit de orice scop. Tatăl vostru se cam culca cu cine se nimerea. S-a culcat cu Linda şi (se prea poate) cu Judy în succesiune imediată, iar apoi s-a culcat cu mine. După care nu s-a mai culcat niciodată cu altcineva. Acum se culcă doar cu mine. Iar acestea sunt nişte lucruri simple şi fundamentale care nu mi-au trezit niciodată îndoieli şi sper, cel puţin în această privinţă, că nici voi nu v-aţi îndoit vreodată. Iar toate acestea se adaugă la ceva ce sper că va conta destul de mult atunci când tatăl vostru vă va vorbi mâine-dimineaţă.
La Universitatea Sussex aveam un doctor cu un nume potrivit pentru acele împrejurări: doctorul Pope[1]. Din când în când făceam coada obişnuită împreună cu alte fete, ca să îmi iau dispensa. Îmi aduc aminte de o altă coadă, la care am stat cu mai puţină nerăbdare, pe când eram mică, pentru vaccinul împotriva poliomielitei. Ceea ce făcea ca acea epocă să fie atât de nouă, de diferită de cele anterioare, era o mică pilulă: o dată pe zi timp de douăzeci şi una de zile, urmate de o întrerupere de o săptămână. Un strop de ştiinţă, un strop de magie socială. Se numea epoca toleranţei, dar oare pilula producea epoca sau epoca făcea pilula? Probabil că preocuparea pentru sex a existat dintotdeauna, iar părinţii noştri ştiau şi ei cum să se descurce. Însă mai existase oare înainte o asemenea pripă, o asemenea abundenţă de sex, de parcă tocmai ar fi fost descoperit pentru noi anume, precum aurul din Klondike[2], în South Downs[3]? Bineînţeles, nu fusese descoperit tocmai atunci. Dar şi noi eram copii ai timpului nostru, aşa cum voi sunteţi copii ai timpului vostru. Deşi poate că înţelegem de abia mai târziu cărei epoci îi aparţinem mai exact.
Doctorul Pope era unul dintre acei medici tineri, un proaspăt absolvent, de abia ieşit de pe băncile şcolii, care era mai mult decât fericit, cred eu, să aibă parte de un asemenea aflux de paciente în general sănătoase şi nu cu mult mai tinere decât el. Parcă îi mai văd încă, în faţa ochilor, chipul lui deloc papal, ba chiar imitând aproape batjocoritor feţele preoţeşti. Părul de culoare închisă, ochii întunecaţi, un gust aparte pentru cravate viu colorate, deloc obişnuite la un medic. Jumătate dintre fetele care mergeau la cabinetul lui se simţeau niţel atrase de el. Doctorul Pope este acum unul dintre acele chipuri neînsemnate şi întâmplătoare din trecut – într-o bună zi o să vi se întâmple asta şi vouă – care îţi răsar dintr-odată în minte de ajungi să te întrebi unde sunt oamenii aceia acum, ce fac ei în acest moment? Oare mai au încă părul acela întunecat? Deşi ţi se poate întâmpla la fel, aceeaşi apariţie ca din senin, şi cu oameni care nu pot fi numiţi deloc întâmplători.
Tatăl vostru se culca cu cine se nimerea şi, mulţumită doctorului Pope, la fel făceam şi eu. Hai să nu fim foarte precişi în privinţa aceasta, cine o făcea mai mult, dar să lăsăm avantajul de partea tatălui vostru. Eu eram mai mică, chiar dacă numai cu şase luni. Şi, de dragul onestităţii fie spus, tatăl vostru, înainte să mă cunoască pe mine şi chiar în acele vremuri binecuvântate ale pilulei, nu mergea nicăieri fără o rezervă tradiţională: un pachet de trei prezervative. Puteţi zice că aceasta e o informaţie care nu vă priveşte pe voi în special. I-am spus:
— N-o să ai nevoie de astea.
Dar tatăl vostru fusese dintotdeauna foarte precaut.
Cum o fi pentru voi nu ştiu. În această perioadă de la mijlocul anilor ’90, când vârsta de şaisprezece ani înseamnă, de fapt, optsprezece şi când, din câte îmi pot da eu seama, ceea ce odinioară se petrecea la facultate se petrece acum în timpul liceului, s-ar zice că ar trebui să fiţi cel puţin începători. Cu toate informaţiile alea căpătate destul de devreme şi cu care păreaţi atât de bucuroşi să vă făliţi odinioară. Cum vin pe lume copiii? Toate informaţiile astea pluteau în aerul pe care îl respiraţi, în acea vorbărie obişnuită (în aparenţă) a copiilor mici şi nu necesită vreo lămurire specială.
Însă, pe de altă parte, cu tot ce vă înconjoară zilele acestea, zecile de eleve însărcinate (da, Kate, îmi fac griji), cred că uneori apare o reacţie contrară nefirească. De ce să te arunci după ceva ce este atât de limpede la îndemână? Un soi de extenuare după sex înainte să înceapă totul, un soi de puritate sau doar o cumpătare încăpăţânată. Abstinenţa este noua eliberare: oare astfel se întoarce roata acum? Uneori, atunci când ne referim la acei atât de minunaţi ani ’60, care pe voi vă fac să căscaţi, nu e numai ca să vă arătaţi făţiş plictiseala. Uneori, în ochii voştri se întrezăreşte o urmă ştearsă de neîncredere sau enervare, ca şi când aţi vrea să spuneţi: Nţ, nţ! Ca şi când aţi fi pe punctul de a ne spune, cam pe ultima sută de metri, probabil: „Hai, maturizaţi-vă odată!”.
Între noi există o distanţă de câţiva ani buni, după cum presupun că v-aţi dat seama şi singuri. Voi aveţi şaisprezece ani, tatăl vostru are cincizeci. Dar aceasta e o altă problemă care a devenit destul de anostă în vremurile de-acum. Treizeci, treizeci şi cinci: această vârstă nu mai e un capăt de lume pentru nicio femeie. Mike spune – sunteţi deja obişnuiţi cu tonul lui ironic şi uşor profesoral, deşi sunt sigură că nu va adopta acest ton când va vorbi cu voi mâine – că totul se schimbă, că nu mai există acea presiune a efemerităţii, că vom ajunge cu toţii, în curând, să trăim până la o sută de ani şi să procreăm la vârsta de cincizeci de ani. Mă rog.
— Toate celelalte lucruri rămânând la fel, adaugă el. Dacă nu apare, între timp, zice el, vreun sistem cu totul şi cu totul nou.
Deci şi un ton uşor profetic. Oricum, după cum ştim cu toţii, pe vremuri oamenii se puteau considera norocoşi dacă ajungeau la patruzeci de ani, iar pe atunci existau mirese de paisprezece ani (dacă nu chiar de opt ani, Kate).
Ştiu şi eu… Lumea nu mi se pare mai potolită şi mai stabilă, are acest fel al său de a se precipita dintr-odată. Nu ştiu cum vi s-o părea vouă. Dar ceea ce ştiu cu siguranţă e că la şaisprezece ani sunteţi încă virgini amândoi. N-am nicio dovadă şi n-am nici confirmările voastre directe, e doar pură intuiţie. Şi nici nu cred că asta are ceva de-a face cu lumea din jurul vostru şi cu faptul că acum aveţi mai mult timp la dispoziţie şi puteţi lua totul cu calm şi nepăsare. Are însă de-a face cu voi, cu ceea ce sunteţi: Nick şi Kate, cu acea frânghie invizibilă întinsă între voi doi, uneori încâlcindu-se dureros. Mici frecuşuri şi izbucniri, la care nu au ajutat deloc recentele simptome de tensiune între părinţii voştri. Din când în când, se mai trânteşte câte o uşă.
Nu ştiu cum vă va afecta discuţia de mâine. Vor ceda oare toate frânghiile noastre? Aveţi şaisprezece ani, puteaţi să aveţi optsprezece ani, sunteţi oare destul de maturi şi pregătiţi să faceţi faţă la orice? Rămâne de văzut. În acest moment, mi se pare că sunteţi la fel de schimbători, uneori foarte maturi din senin, alteori copilăroşi dintr-odată, capricioşi, plini de toane sau debordând de vioiciune şi de vervă, ca toţi adolescenţii. Şi sunteţi virgini. Din afară, pare un lucru atât de drăgălaş. Precum drăgălăşenia, văzută tot din afară, a legăturii de neînlăturat dintre voi. Şi, slavă Domnului, pentru moment, vă aveţi unul pe celălalt. Sunteţi virgini, aţi putea spune, şi într-un alt mod.



[1] Pope – papă (engl.).
[2] Regiune din Canada unde s-a descoperit aur la sfârşitul secolului XIX, provocând o imensă goană după aur în toată zona.
[3] Regiune deluroasă din sudul Angliei, în special în Sussex.

No comments:

Post a Comment